Ensimmäiset 365 päivää

Ensimmäiset 365 päivää

North Advisors aloitti liiketoimintansa tammikuussa 2021. Ensimmäinen vuosi vierähti ällistyttävän nopeasti! Nyt tasan 365 päivää myöhemmin ajattelin, että on hyvä summata mennyttä ja pohtia hieman tulevaa.

Miten meni?

Kun perustimme North Advisorsin, meitä oli kuusi. Itseni lisäksi Ilkka Suvanto, Mikko Salo, Kim Pihlström, Eskindir Abdela ja Tomi Niemelä. Vuoden aikana joukkomme kasvoi maltillisesti, kun Päivi Pulkkinen liittyi joukkoon ja toi mukanaan syvällistä Power BI- ja raportointiosaamista. Alusta alkaen tavoitteena oli rakentaa yritys vahvan kokemuksen, reilun kulttuurin ja tiiviin tiimin ympärille.

Työtä riitti ilahduttavasti. Koko liiketoimintamme rakentuu konsultoinnin ympärille, ja siitä muodostuvan työn voisi jakaa kahteen ratkaisualueeseen: Microsoft Azure ja Power Platform. Näiden osalta myös liikevaihto pitkälti jakautui 50/50 splitillä.

Ensimmäisen tilikauden (01/2021-12/2021) liikevaihto asettuu 1,2 miljoonaan euroon. Olen hieman yllättynyt tästä, koska sisäinen tavoitteemme oli “500 000 euroa tai hieman yli.” Klassisesti ajateltuna, 100 000 euroa laskutusta/täysipäiväinen työntekijä oli mittatikkuna. Onnistuimme siis yli (hieman vaatimattomien mutta realististen) odotustemme, ja tästä olen erityisen kiitollinen koko tiimille. Liikevoitto asettunee myös erittäin asialliselle 26 % tasolle. Varsinaista kulukuuria emme toteuttaneet vuoden aikana, joskin suuria investointitarpeitakaan ei esiintynyt.

Oma toimisto

Vuoden varrella pohdimme muutaman kuukauden välein omia toimitiloja. Tässä pari lainausta keskusteluistamme:

  • “Jussi, olen pandemian aikana rakentanut oman kotitoimiston. En palaa enää ikinä toimistolle.”
  • “Toimisto olisi kiva! Mutta en ehdi käydä siellä kuin kerran kuukaudessa korkeintaan.”
  • “Vuokrasin jo oman pikkutoimiston kodin läheltä.”

Ei siis välitöntä tarvetta omille toimitiloille. Tärkeää kuitenkin olisi, että 2022 (tai 2023) aikana omat tilat löytyisivät. Ne paljon puhutut vesiautomaattikeskustelut, ajatusten törmäyttäminen ja yhteisempi tekeminen ovat yllättävän riippuvaisia siitä, että voidaan työskennellä yhtä aikaa samassa ilmatilassa. Yksi tämän alkavan vuoden taustaprojekteja onkin toimitilojen etsiskely, ja järkevässä määrin yhteenlyöttäytyminen samanhenkisen toimijan kanssa tilojen osalta. Näin voisi varmistaa, että toimistolla on elämää, vaikka iso osa tekijöistä onkin kotitoimistolla.

Pandemian tuomat haasteet

Yritys perustettiin keskelle parhainta pandemiaa. Se toi myös omaan toimintaamme selkeitä rajoitteita. Suunnittelutyöpajan toteuttaminen samassa tilassa – kasvotusten – on helppo järjestää. Päivän mittaisen työpajan toteuttaminen Teamsilla on taas suhteettoman raskasta, ja hieman kömpelömpää. Tavallisen päivän mittaisen työpajan sijaan toteutimme usein kahden tunnin täsmätyöpajoja, ja hajautimme suunnittelun muutaman viikon ajalle. Se toisaalta hieman hidastaa tekemistä, mutta vastaavasti antaa enemmän aikaa valuvikojen välttämiselle.

Pidimme myös koko firman yhteisiä tapaamisia. Näitäkin oli yllättävän haastavaa järjestää, kun aikaa ei yksinkertaisesti ole. Harva on valmis luopumaan perheelle ja vapaa-ajalle pyhitetystä ajasta, ja täydet työviikot aiheuttivat tässä positiivisen haasteen. Pandemian myötä hiljaiset hetket ovat tavallaan kortilla arkipäivissä, kun aina on jotain tekemätöntä työtä kotona tai töissä.

Kaikkien turvallisuuden takaamiseksi pidimmekin pääosan osakas-, hallitus-, ja vastaavista kokouksista virtuaalisesti. Yhden kerran pääsimme ravintolaillalliselle, ja sitä muistelen vieläkin lämmöllä.

Onnistuimmeko?

Siinä missä liikevaihto (ja liikevoitto) ovat brutaalin rehellisiä mittareita, ne ovat lopulta kuitenkin aika tylsiä ja mekaanisia tavoitteita. On toki tärkeää, että yritys a) tekee voittoa pysyäkseen hengissä, ja b) kehittyy eteenpäin. On kiehtovaa ja samalla haastavaa rakentaa yritystä, jonka absoluuttinen tavoite ei ole kasvaa tiettyä prosenttilukua joka tilikaudella. Jos 2023 alussa olemme samoissa lukemissa kuin nyt, olen itseasiassa tyytyväinen – tavoitteisiin on silloin päästy! North Advisorsin yksi tärkeimmistä tavoitteista on pitää liiketoiminta hallittuna, ja tiimi tarpeeksi pienenä.

(Joku ehkä miettii, onko Jussi nyt lukenut Simon Sinekit turhankin tarkasti – ja ehkä tässä alun alkaenkin on ollut ajatuksena tehdä pitkä ja rauhallinen maraton, kuin törkeän nopea sprintti)

Saavutimme vuoden aikana tärkeimmät tavoitteemme:

  • Microsoft-kumppanuus, ja erityisesti kultatason kumppanuudet joita kertyi peräti kuusi
  • Kulut pysyivät kurissa
  • Kulttuuri, jossa kaikki yrityksessä toimivat viihtyvät
  • Järkevä ja ennen kaikkea reilu hintataso toteutuksissa
  • “Kuin itselle tekisi”-asenne projekteissa

Samalla monta muuta tavoitetta jäi tekemättä. Onneksi nyt on taas kokonainen vuosi aikaa pohtia ja jalkauttaa näitä ajatuksia eteenpäin!

Jatkamme tehtäväämme palvella asiakkaitamme haastavissa Azure- ja Power Platform-hankkeissa – ole yhteydessä, jos voimme osaamisellamme auttaa!