Ensimmäinen kuukausi yrittämistä takana – miten meni, noin niinkuin omasta mielestä?

Ensimmäinen kuukausi yrittämistä takana – miten meni, noin niinkuin omasta mielestä?

Käynnistimme North Advisorin liiketoiminnan virallisesti tammikuun 12. päivä, 2021. Kuukausi on vierähtänyt ällistyttävän nopeasti, ja jokainen päivä on sisältänyt sopivaa puuhakkuutta ja tarmoa. Olen kyllä häikäilemättä myös ottanut omaa lomaa kerran tai pari viikossa tärkeille asioille – kuntosalitreenit tiistaisin ja uuden opiskelua perjantaiaamuisin. Ei nyt suoranaisesti mitään kuuden tunnin työpäivää, vaan hieman armollisempaa tahtia arkipäivisin, silloin kun siihen on mahdollisuus. Välillä sitten kevyesti hallinnollisia assarinhommia viikonloppuisin – nekin onneksi hoituvat usein aamu- tai iltalenkin aikana puheluina.

No, miten meillä on nyt sitten mennyt? Jotain väliltä “lapset saivat tänäänkin aamupuuroa” ja “yli odotusten” ehdottomasti. Yhtäältä uuden yrityksen mittarina voidaan katsoa laskutusta, vaikkapa laskutusasteen ja brutaalisti kylmän cash inflow’n tasolla. Toisaalta, ja vähintään yhtä kriittisenä, voidaan katsoa onnistumisia. Miten pystymme palvelemaan asiakkaita? Ovatko omat ihmiset tyytyväisiä, ja onko duuni kivaa? Ja viimeisenä, minkälainen luotto ja innostus tulevaisuudesta on muodostunut, ja pystymmekö samalla rakentamaan kestävää ja reilua yrityskulttuuria? Ohjenuorana olen käyttänyt tässä mallia “voinko kertoa tästä omalle äidille tai esiteinille ilman häpeilyä” – jolloin oma tekeminen kestää aina päivänvalon.

Neljä viikkoa on toki verrattain lyhyt aika rakentaa kaikkea valmiiksi – mutta paljon olemme jo tehneet! Sisäisesti pyöritämme operatiivista tekemistä pitkälti muutaman työkalun tukemana, mutta paljolti se kuitenkin on sitten vain ihmisistä kiinni. Tiedostimme jo ennen tammikuun käynnistymistä, että moni asia hoituu töiden ohella – tai jos kyseessä ei ole prioriteetti, sen voi jättää myöhemmin hoidettavaksi. Perusasiat saatiin kuitenkin kuntoon ripeästi, ja sen pohjalta loppukevät rakennellaan kohti sitä kuuluisaa nextiä leveliä.

Olen käyttänyt seuraavaa muistilistaa itselleni, kun pohdin viikko- ja kuukausitasolla yrityksen kehittämistä:

  • Koko firman aamukahvit pari kertaa kuukaudessa. Ilman toimistoa tämä hoituu luontevasti videopuheluna, mutta samalla pyrimme pitämään sen verrattain sähäkkänä ja hyödyllisenä kaikille.
  • Lähiviikkojen  ja kuukausien tavoitteet – pitkäkestoisempaa ja pitkäjänteisempää tekemistä, kaiken “sälän” ja hektisen tekemisen keskellä.
  • Omat toimitilat, pohdinnat syksylle – monta suunnitelmaa ja lankaa loppuvuoden suuntaan, ja samalla muuttuvassa maailmantilanteessa herkällä korvalla reagointia.
  • Aikaa keskittymiselle – varaan aikaa kalenteristani muutamia hetkiä viikossa, jolloin minua ei pysty tavoittamaan millään välineellä. En tietoisesti keskity johonkin yksittäiseen ongelmaan, vaan annan ajatusten vaeltaa ja poimin tuskaisimmat vaihtoehdot työstettäväksi.

North Advisorin tekeminen on nyt hyvässä vauhdissa. Auto-analogiaa käyttäen nyt on ykkösvaihde löydetty (eikä se ollut pakki), ja käsi hapuilee jo kohti vaihdekeppiä helmi-maaliskuun aikana. On ilo työstää näitä asioita lähes päivittäin, ja toisaalta on ilo siirtyä viikon lopulla reilusti vapaan viettoon lataamaan akkuja.

Tsemppiä kevääseen, ja onnistumisen iloa!